Ortodonția este o formă de tratament dentar care se efectuează atât din motive estetice, cât și funcționale. Face posibilă corectarea poziției dinților și aducerea dinților la locul potrivit. Probleme precum dificultatea de a mușca sau de a mesteca pot fi rezolvate cu ajutorul aparatelor dentare.
Dacă te întrebi cât costă un aparat dentar, ar trebui să știi că acest lucru depinde de complexitate, de material, de dinții nealiniaţi, de tipul aparatelor dentare folosite şi, în special, de serviciile suplimentare asociate. Când vine vorba de prețuri, există întotdeauna mituri care persistă pe termen scurt și lung. Adesea acestea sunt zvonuri care se răspândesc rapid, care sună exploziv, dar care au prea puțin adevăr.
Iată cele mai comune mituri și adevăruri despre aparatele dentare:
Mitul nr. 1: Aparatul dentar este doar pentru copii
Acest mit este greșit. Este adevărat că copiii și adolescenții sunt mai predispuși la un aparat dentar. Acest lucru are adesea de-a face cu faptul că dinții lor sunt încă în creștere și corecția ortodontică cu un aparat dentar este mai ușor de făcut. Cu toate acestea, o nealiniere a dintelui este posibilă chiar și la vârsta adultă din cauza aparatelor dentare slăbite sau fixe. Acest lucru devine și mai mult o tendință. Din ce în ce mai mulți adulți aleg aparatul dentar. De asemenea, tehnologia de astăzi face posibil ca aparatul dentar să fie greu de observat în gură, una dintre aceste metode fiind, de exemplu, Invisalign.
Mitul nr. 2: Cu aparatul dentar fix se ajunge la carii
Mitul este că mulți se tem că dispozitivele care sunt atașate de dinți pot favoriza cariile dentare. Când aparatul dentar este îndepărtat, se crede că în aceste zone s-au dezvoltat cariile dentare. Dar acesta este un mit. Este chiar invers, oriunde este atașat aparatul dentar pe dinte, zona este chiar deosebit de bine protejată. Pentru că nici alimentele, nici bacteriile nu pot ajunge aici. În plus, aparatul dentar fix necesită mai mult efort de curățare, astfel încât, în același timp, dinții sunt mult mai îngrijiți și rămân sănătoși.
Mitul nr. 3: Aparatul dentar fix provoacă pete albe pe dinți
Acest mit este adevărat, dar poate fi evitat. Așa-numitele pete de pe smalț sunt cauzate de o pierdere de minerale și sunt favorizate de aparatul dentar fix. Sunt neatractive din punct de vedere estetic, iar zona poate fi ușor atacată de bacteriile cariilor. Cu toate acestea, cauza petelor albe nu se află în aparatul dentar, ci poate apărea independent de acesta. Acestea sunt cauzate în principal de igiena orală inadecvată. Așadar, dacă acorzi atenție curățării regulate și minuțioase a dinților, vei fi scutit de petele de pe smalț chiar și cu aparatul dentar fix.
Mitul nr. 4: Aparatul dentar poate fi agățat în timpul unui sărut
Acest mit este deosebit de răspândit și de temut în rândul tinerilor. Dar și adulții cu aparat dentar fix s-ar putea confrunta cu această problemă. Probabilitatea ca ambii parteneri care se sărută să poarte aparat dentar este semnificativ mai mare pentru persoanele mai tinere. În acest caz, este, desigur, posibil, deoarece există riscul ca agrafele să se strângă unele de altele. Deci, acest mit despre aparatul dentar fix este corect.