A venit timpul sa-i iei copilului o bicicleta!

Strazile sunt goale? Da, e momentul sa-i cumperi copilului tau o bicicleta!

Cand eram mica, aveam o bicicleta fara cauciucuri, care nici macar nu era a mea. Mi-o dadusera niste vecini ca sa invat sa merg. Era uriasa. Probabil ca era pe la vreo 22-24 inch. Aveam 3 ani! Nu ajungeam la sa. Dar, am invatat sa merg pe acea bicicleta.

Supriza a fost foarte mare pentru parinti. Asa ca, mi-au cumparat o bicicleta ptorivita pentru varsta mea. Avea niste roti groase si cu diametru mic. Cu aceasta bicicleta am invatat primele mele cascadorii. Nu glumesc! Eram pasionata de saritul peste diverse obstacole. In fine, nu ma parati copiilor mei, ca daca ar stii ce faceam eu si ce le interzic lor!

Asadar, revenind la achizitionarea unei biciclete pentru copii. Exista niste criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o bicicleta.

Iata care ar fi acestea:

  1. potriveste marimea rotilor in functie de varsta copilului, de inaltime dar si de greutate. In general, bicicletele pentru copii sunt clasificate in functie de diametrul rotilor, masurat in inch. Diametrul variaza in general de la firma la firma, insa, majoritatea modelelor de bicicleta au urmatoarele dimensiuni: modele de biciclete cu roți de 14 inci (cca 25- 30 cm diametru), și aceastea sunt cele mai potrivite pentru un copil de 4 până la 7 ani, dar există și modele de biciclete cu roți de 20 de inci sau chiar de 24 de inci pentru copii de peste 10-11 ani. Va sfatuiesc sa nu va uitati exclusiv la dimatrul rotilor ci si la grosimea cauciului si implicit a jeantei. Unii copii sunt mai grei, asa ca au nevoie de un cauciuc mai sanatos care confera de regula o mai mare stabilitate. Bicicletele pentru copii trebuie sa fie sigure, de aceea va sfatuiesc sa fiti atenti si la tipurile de cauciuri. Cand erau copiii mei mai mici le-am cumparat biciclete cu caiuciucuri pline, fara camera. Sunt mai rezistente si mai sigure in mers.
  2. cadrul si ghidonul bicicletei trebuie sa fie realizate astfel incat copilul sa nu simta disconfort in mers. Cand sta pe sa, trebuie sa ajunga la ghidon cu mainele intinse perfect, dar fara a se chinui. Saua trebuie sa fie la o inaltime acceptabila pentru copil – potriviti in timp. In afara de cadru, conteaza foarte mult si forma ghidonului. Aceasta poate sa influenteze foarte mult manevrabilitatea bicicletei. Daca ghidonul are o inaltime nepotrivita, copilul o sa manevreze cu dificultate bicicleta. Asadar, verificati inainte sa cumparati daca dimensiunile cadrului se potrvesc cu cele ale mainilor copilului dumneavoastra.
  3. franele sunt extrem de importante, de aceea nu trebuie sa faceti rabat de calitate in aceasta privinta. Alegeti pentru bicicleta copilului vostru atat frana de mana cat si de picior. Nu cumparati bicicleta daca nu are un sistem sigur de frane. In pedalare, la viteza, sunt foarte importante franele la o bicicleta pentru copii.
  4. greutatea unei biciclete este un alt aspect important. Daca la adult proportia de greutate fata de bicicleta este undeva la 20%, la un copil proportia este in jur de 40%. Aceasta greutate asigura stabilitate in mers copilului.
  5. latimea bicicletei este un aspect deloc de neglijat. Latimea bicicletei conteaza foarte mult la mers pentru ca ofera un alt spatiu de manevra. Cand bicicleta este mai lata, este mai stabila, insa mai greu de manevrat. Trebuie sa gasiti un echilibru in aceasta privinta. In functie de latimea bicicletei si de inalltimea ghidonului, va puteti da seama foarte usor daca bicicleta este potrivita sau nu pentru copilul vostru.
  6. costul unei bicicleta este important doar pentru buzunarele parintilor. Copiii isi doresc de regula biciclete cool, biciclete senzationale, pe ei nu-i intereseaza pretul. De regula, necumpararea unei biciclete de cate parinti reprezinta o amintire greu de uitat de catre copil. asadar, trebuie tact si delicatete cand refuzati. Oricum, puteti sa faceti usor tranzitia de la o bicicleta scumpa la una potrivita pentru copil si pentru voi. Copiii accepta ceea ce inteleg si li se explica pe indelete si cu calm.

Care este bicicleta cea mai buna pentru copilul meu? Care bicicleta i se potriveste si aduna la o lalta toate caracterisiticile descrise mai sus? Modelul il alegeti in primul rand in functie de varsta copilului, dar nu uiti si de celelalte aspecte la fel de importante: inaltimea copilului, greutatea copilului dar si costul bicicletei.

A venit caldura, i-ai cumpăra o bicicletă copilului tău? Daca nu i-ai cumparat inca, va invitam sa vizualizati selectia noastra de biciclete pentru copii.